Mikä on paras alusta kotisivuille?

Vertailimme suosituimmat vaihtoehdot kotisivujen alustaksi.

Kotisivualustat vertailussa

Mitä tarkoittaa kotisivujen alusta?

Kotisivujen alustalla viitataan yleensä palveluun tai ohjelmistoon, jolla kotisivut on toteutettu tai jolla kotisivuja ylläpidetään. 

Jargonvaroitus! - Pohjimmiltaan kaikki verkkosivut rakentuvat samoista palikoista, eli sivujen rakenne muodostuu html-koodista, visuaalisuus määritellään css:llä ja tiettyjä toiminnallisuuksia toteutetaan Javascript, php ja muilla ohjelmointikielillä.

Lisäksi vähääkään monipuolisempien sivustojen kohdalla taustalla on usein tietokanta, jossa säilötään sivustolla esitettäviä aineistoja ja tietoja.

Kotisivujen alusta taas on työkalu, jolla edellä mainituista palikoista muodostetaan julkaisukelpoinen ja toimiva kokonaisuus, eli verkkosivusto ilman että joudut manuaalisesti naputtelemaan koodia.

Mistä tietää mikä on paras alusta kotisivuille?

Siihen mikä on paras alusta kotisivuille ei ole yhtä oikeaa vastausta vaan vastaus riippuu täysin tarpeistanne kotisivujen suhteen. Kuitenkin sen noin seitsemän vuoden aikana mitä olen itse kotisivuja tehnyt olen ymmärtänyt, että noin 90 prosentilla yrityksistä lopulliset tarpeet kotisivujen alustan suhteen ovat hyvin samankaltaiset. 

Kun ei puhuta verkkokaupoista ovat kotisivut, jotka vaativat monimutkaisia toiminnallisuuksia tai integraatioita melko harvassa.

Vaihtoehdot kotisivujen alustaksi

Vertailemme tässä kirjoituksessa keskenään WordPressiä, Wixiä, Squarespacea ja Webflowta.

WordPress plussat ja miinukset
WordPress

WordPress

WordPress on avoimeen lähdekoodiin perustuva sisällönhallintajärjestelmä. WordPress on alunperin ollut työkalu blogin ylläpitoon, josta sitä on kehitetty laajemmaksi työkaluksi verkkosivujen kehitykseen.

WordPressin plussat

WordPress on monelle houkutteleva vaihtoehto juuri avoimen lähdekoodinsa ansiosta. Avoin lähdekoodi tarkoittaa sitä, että sivusto on täysin kustomoitavissa rakenteeltaan ja toiminnallisuuksiltaan.

Sivustoa on mahdollisuus laajentaa valmiilla lisäosilla lähes rajattomasti ja avoimen lähdekoodin ja aktiivisen kehittäjäyhteisön ansiosta melkein mihin tahansa tarpeeseen on jo olemassa tarpeen täyttävä lisäosa.

WordPress on tosiaan pohjimmiltaan sisällönhallintajärjestelmä. Omien sisältötyyppien luominen järjestelmään on erittäin joustavaa joka tekeekin WordPressistä hyvän ratkaisun, kun sivustolle tarvitaan useita eri sisältötyyppejä.

WordPressin miinukset

Avoin lähdekoodi ja laajat muokkausmahdollisuudet kuulostavat tietysti erittäin hyvältä, mutta on syytä miettiä tarvitseeko juuri teidän verkkosivuprojektinne näin merkittäviä kustomointimahdollisuuksia vai onko toivottu lopputulos saavutettavissa ilmankin. Avoin lähdekoodi ja etenkin siihen tehdyt merkittävät muokkaukset tekevät sivustosta teknisesti haastavan ylläpitää ja altistaa sivuston yhteensopivuusongelmille ja tietoturvariskeille.

Kuten edellä mainitsin WordPress verkkosivuilla käytetään usein muiden kehittämiä lisäosia haluttujen toimintojen saavuttamiseksi. Lisäosat ovat yksinkertaistettuna valmiita koodipaketteja, jotka ladataan sivustolle. Lisäosien mukana tulee aina paljon ylimääräistä koodia, joka hidastaa verkkosivujen latautumista.

WordPress ei itsessään tarjoa varsinaista tukea sivustosi toimivuudelle vaan vastaat käytännössä itse sivuston ylläpidosta, lisäosien päivityksestä ja myös ongelmatilanteissa olet omillasi.

Kenelle WordPress sopii?

WordPress sopii tilanteisiin, jossa sivustolta vaaditaan edistyksellisimpiä toiminnallisuuksia ja kun sivustolla on useita hallinnoitavia sisltötyyppejä. WordPress sivujen ylläpito vaatii yleensä teknistä osaamista ja resursseja keskittyä sivuston ylläpitoon.

Wix

Mikä on Wix?

Wix on yksi suosituimmista tee-se-itse -kotisivualustoista. Wixillä saat muutamalla klikkauksella valittua teeman sivustoa varten yli 800 valmiin vaihtoehdon joukosta ja pääset aloittamaan sivuston rakentamista varsin suoraviivaisella visuaalisella editorilla. Wixiä käyttää yli 180 miljoonaa henkilöä yli 190 maasta. 

Wixin plussat

Wix on todella nopea ottaa käyttöön ja erittäin helppokäyttöinen. Wix on alustana myös vakaa eikä vaadi teknistä osaamista sivuston ylläpitämiseksi

Wixin miinukset

Koska Wix on alunperin suunniteltu juuri helppous päämääränä tarkoittaa tämä luonnollisesti, että mahdollisuudet kustomointiin ovat varsin rajatut. Tyylien muokkaus ja sivuston rakennus valmiista palikoista tietysti mahdollistavat ihan näppärän näköisen saitin toteutuksen ja mikäli budjetti ei juuri nyt riitä täysin räätälöidyn verkkosivuston teettämiseen, mutta sinulla on viikko tai pari aikaa tehdä sivustoa itse on Wix varsin varteenotettava vaihtoehto.

Wix ei kuitenkaan taivu yksityiskohtaisiin ja monimutkaisiin asetteluihin ja rakenteisiin. Sivusto rakennetaan valmiista palikoista ja näiden muokkaus on varsin rajattua.

Verkkosivut ovat dynaaminen osa yrityksen markkinointia. Verkkosivut usein vaativat jatkuvaa - jopa viikoittaista päivitystä. Iso osa muutoksista ovat pieniä tekstien ja kuvien päivittelyä, mutta usein on tarve myös tehdä mittavampia rakenteellisia ja visuaalisia muutoksia. Kun kyse on vähääkään mittavammasta muutoksesta on Wix rajoitteellinen, sillä käytännössä kaikki sisältö on sidottuna valitsemaasi teemaan. Jos haluat ottaa käyttöön uuden teeman joudut rakentamaan koko sivuston nollista.

Wix ei mahdollista sivuston tai sisällön siirtoa. Rakennettuasi sivuston Wixillä on sivusto ja sisältö jumissa Wixissä. Tämä on tietysti tietoinen ratkaisu Wixiltä, jolla sitoutetaan asiakkaita käyttämään tuotetta, mutta tämä on tärkeää ottaa huomioon. Valtaosa muista alustoista mahdollistaa vähintään sivuston sisältöjen viennin alustalta lisättäväksi uudelle alustalle.

Kenelle Wix sopii?

Wix sopii pienelle tai aloittavalle yritykselle, joka ei tarvitse sivustolta merkittäviä toiminnallisuuksia.

Squarespace verkkosivut

Squarespace

Mikä on Squarespace?

Squarespace on hyvin vastaava tuote kuin Wix. Näppärän visuaalisen käyttöliittymän kautta pääset helposti itse rakentamaan sivuston, joka todennäköisesti riittää valtaosalle pienyrityksistä.

Squarespace plussat

Voit valita valmiin teeman ja mukauttaa sen sisällöltään mieleiseksi. Teemat ovat minimalistisia ja tyylikkäitä ja oman sisällön asemointi teemoihin on tehty helpoksi.

Squarespace miinukset

Samoin kuin Wixillä: kun tähtäimessä on mahdollisimman helppokäyttöinen työkalu luo se rajotteita toiminnallisuuksien ja ulkoasun kustomoinnissa. Valmiit teemat ovat vaikeasti muokattavissa. Pystyt kyllä asemoimaan sisällön ja mukauttamaan tyylit, mutta mittavammat rakenteelliset muutokset ovat haastavia toteuttaa.

Squarespacesta puuttuu niin sanottu “staging” toiminto, eli julkisesta sivustosta erillisen rinnakkaisen version ylläpito, jossa voisit rauhassa kehittää sivustoa. Käytännössä siis kaikki muutokset tulevat julkiseksi jokaisella tallennuksella, joka tekee suurempien muutoksien implementoinnista erittäin haastavaa.

Squarespace tarjoaa 14 päivän maksuttoman jakson, jonka jälkeen on pakko siirtyä maksulliseen tilaukseen. Tämä kahden viikon jakso toki riittää useimpien hyvin yksinkertaisten sivujen toteutukseen, mutta laadukkaiden sivustojen kehitys vie usein pidempään ja siirtyminen maksulliseen tilaukseen jo ennen sivuston valmistumista on turhauttavaa.

Squarespacen sisällönhallinta on rajattu valmiiksi asetettuihin sisältötyyppeihin, jotka varmasti riittävät suurelle osalle, mutta jos tarvitset sivustolle useita sisältötyyppejä, kuten referenssejä, artikkeleita, palveluita, tuotteita ja niin edelleen ei Squarespace ole sopiva ratkaisu yrityksellesi.

Webflow verkkosivut ovat nopeat ja visuaalisesti näyttävät
Webflow verkkosivut

Webflow

Mikä on Webflow?

Webflow on moderni selainpohjainen ratkaisu visuaalisesti näyttävien, uniikkien ja suorituskykyisten verkkosivujen kehitykseen ja ylläpitoon. Kaikista tässä vertailussa olevista kotisivualustoista Webflow tuottaa puhtainta koodia, joka tekee Webflow kotisivuista nopeita ja edesauttaa verkkosivujen löytymistä hakukoneista kuten Googlesta.

Webflowlla tuotetut kotisivut ylläpidetään Amazon AWS pilvipalvelussa, johon luottavat useat tunnetut yritykset kuten Netflix, Adobe, Airbnb, Pinterest, Dropbox ja Zendesk.

Webflow on käytännössä rajaton. Verkkosivujen toteutus Webflowlla on niin lähellä verkkosivuston koodaamista manuaalisesti kuin voi olla ilman, että kuitenkaan kirjoitat riviäkään koodia manuaalisesti.

Webflow CMS sisällönhallintajärjestelmä mahdollistaa omien sisältötyyppien muodostamisen rajattomasti. Voit ylläpitää ja hallita sivustollasi palveluita, tiimiläisten yhteystietoja, referenssejä, tuotteita, blogikirjoituksia, videoita, audiota - tai mitä tahansa muuta ja myös linkittää sisältöjä dynaamisesti toisiinsa. Voit esimerkiksi näyttää automaattisesti kuinkin palvelun alasivulla aina siihen liittyvät referenssit tai blogikirjoitukset.

Webflow plussat

Webflow on äärimmäisen suorituskykyinen ja vakaa. Järeiden pilviratkaisujen ansiosta sivustosi ei mene käytännössä ikinä nurin riippummatta siitä onko sivustollasi kerrallaan 100 vai 100 000 kävijää.

Webflowssa on laadukkaat sisäänrakennetut työkalut esimerkiksi hakukoneoptimointiin sekä saavutettavuuden optimointiin.

Sivuston ylläpito ja sisältöjen päivitys on todella helppoa. Muokkaus tapahtuu visuaalisen editorin kautta ja näet aina suoraan miltä tekemäsi muutokset tulevat näyttämään. Voit julkaista muutokset ensin staging-sivustolle ja jakaa linkin esimerkiksi työkavereillesi kommentoitavaksi ennen kuin julkaiset muutokset julkiselle sivustolle. Staging-sivuston käyttö tekee myös suurempien muutoksien läpiviennistä sujuvaa. Sekä julkinen sivusto, että staging sivusto käyttävät samaa sisältötietokantaa, eli voit tuottaa uutta sisältöä julkiselle sivustolle samaan aikaan kun taustalla rakennetaan vaikka kokonaan uutta visuaalista ilmettä ja rakennetta sivustolle.

Kuten jo mainitsinkin: mahdollisuudet Webflowlla ovat käytännössä rajattomat ja kun Webflown rajat tulevat vastaan mikään ei sido sinua Webflowhun. Voit tuoda sivustolle ulkoisia lisäominaisuuksia Javascript-koodilla tai käyttää Webflowlta verkkosivuston visuaalisuuden rakentamiseen ja parilla klikkauksella viedä koko sivuston näppärään pakettiin, jonka voit ylläpitää Webflown ulkopuolella palvelimilla, jotka mahdollistavat tarvitsemiesi toiminnallisuuksien integroinnin sivustolle.

Pystyt myös ylläpitämään osan sivustostasi Webflow:ssa ja tietyt alasivut Webflow:n ulkopuolella. Tämä on yleinen ratkaisu esimerkiksi digitaalisien tuotteiden ja palveluiden kohdalla. Esimerkiksi etusivu, blogi, referenssit ja muut ns. “markkinointisivut” ylläpidetään ja hallinnoidaan Webflowlla ja kirjautuminen, sovelluksen asiakassivu ja muut teknisemmät sivut ylläpidetään toisaalla tähän paremmin sopivalla palvelimella.

Webflow on myös täysin maksuton käyttää, kunnes sivusto on valmis julkaistavaksi. Tämä on merkittävä etu muihin vaihtoehtoihin verrattuna sillä sinun ei tarvitse aktivoida ainoatakaan maksullista palvelua ennen kuin sivusto on valmis.

Webflow miinukset

Webflow on työkalu ensisijaisesti verkkosivuja työkseen suunnitteleville ja tuottaville ammattilaisille. Oppimiskäyrä Webflown hallitsemiseksi on pitkä ja jyrkkä ja usein vaatii ymmärrystä myös html ja css koodista vaikkakaan koodia ei käsin työstetä.

Kun työkalut sivuston rakentamiseen ovat käytännössä rajattomat tarkoittaa tämä myös kääntöpuolena sitä, että sivuston toteutuksessa on esimerkiksi Squarespacea ja Wixiä enemmän manuaalista työtä, jonka myötä lopputuloksesta saadaan viimeistäkin pilkkua ja efektiä myöden sellainen kuin halutaan.

Kenelle Webflow sopii?

Webflow kotisivut sopivat yritykselle, joka tarvitsee suorituskykyisen ja visuaalisesti näyttävän sivuston, joka erottuu massasta. Jos helppo muokkaus, nopea latautuminen ja hakukonenäkyvyys ovat sinulle tärkeitä on Webflow todennäköisesti paras alusta kotisivuillesi.

Kokemukseni perusteella voin sanoa, että Webflow on paras alusta kotisivuille vähintään 90 prosentissa tapauksista. Me Kuasilla olemme erikoistuneet visuaalisesti näyttävien verkkosivujen suunnitteluun ja toteutukseen ja haluamme, että yrityksesi erottuu kilpailijoista edukseen. Tekemämme verkkosivut löytyvät Googlesta ja tukevat yrityksesi liiketoiminnallisia tavoitteita.

Mikäli haluat lisätietoa lähetä viesti osoitteseen hello@kuasi.fi tai jätä meille yhteydenottopyyntö lomakkeella.

Thank you! Your submission has been received!
Hups! Jotain meni nyt pieleen...
Lisää luettavaa