Saavutettavuus verkkokaupoissa – miksi esteettömyys on kaikkien etu?

Verkossa asioiminen on arkipäivää yhä useammalle, mutta mitä jos verkkokauppa tai sivusto ei toimikaan kaikille? Erilaiset rajoitteet ja vaikeudet voivat tehdä ostamisesta ja asioiden hoitamisesta turhauttavaa tai täysin mahdotonta.

Digitaalinen saavutettavuus on noussut yhä tärkeämmäksi osaksi verkkosivustojen ja verkkokauppojen kehitystä. Esteettömät verkkosivut tarjoavat kaikille käyttäjille yhdenvertaisen pääsyn palveluihin ja sisältöihin, riippumatta heidän fyysisistä tai kognitiivisista rajoitteistaan. Tämä ei ole pelkästään eettinen ja juridinen velvollisuus, vaan myös liiketoiminnallinen etu, sillä saavutettavat verkkosivut palvelevat laajempaa asiakaskuntaa.

Kesällä 28.6.2025 voimaan tuleva EU:n esteettömyysdirektiivi velvoittaa yrityksiä tekemään digitaalisista palveluistaan ja tuotteistaan saavutettavampia. Uudet vaatimukset koskevat muun muassa kuluttajille suunnattuja verkkokauppoja ja mobiilisovelluksia. Kaikkien kuluttajien pitäisi pystyä ostamaan verkossa palveluita ja tuotteita.

Miksi saavutettavuus on tärkeää?

Lainmukaisuus – Tietyt kriteerit täyttävien verkkokauppojen kannattaa varautua tuleviin säädöksiin. 

Parempi käyttökokemus kaikille – Saavutettavat sivut hyödyttävät kaikkia käyttäjiä, ei vain niitä, joilla on erityistarpeita.

Laajempi asiakaskunta – Esteettömät verkkosivut ja verkkokaupat palvelevat esimerkiksi näkövammaisia, motorisia rajoitteita omaavia tai kognitiivisia haasteita kohtaavia henkilöitä.

Hakukoneoptimointi (SEO) – Saavutettavuus parantaa myös hakukonenäkyvyyttä, sillä selkeä ja hyvin strukturoiduilla sivuilla on parempi löydettävyys.

Keskeiset saavutettavuusperiaatteet

Saavutettavuuden toteutuksessa voidaan hyödyntää WCAG (Web Content Accessibility Guidelines) -ohjeistusta, joka perustuu neljään pääperiaatteeseen:

  • Havaittavuus – Sisällön tulee olla havaittavissa eri aisteilla, esimerkiksi vaihtoehtoiset tekstikuvaukset (alt-tekstit) kuvissa auttavat ruudunlukijoiden käyttäjiä.
  • Hallittavuus – Verkkosivujen on oltava käytettävissä näppäimistöllä ilman hiirtä, ja niiden navigoinnin tulee olla loogista ja ennakoitavaa.
  • Ymmärrettävyys – Sisällön tulee olla selkeää ja helppolukuista, ja lomakkeiden sekä toimintojen tulee olla yksinkertaisia käyttää.
  • Käytettävyys– Sivuston tulee toimia eri laitteilla ja selaimilla sekä olla yhteensopiva apuvälineiden, kuten ruudunlukijoiden kanssa.

Käytännön vinkkejä verkkokaupoille ja kotisivuille

  • Käytä selkeää ja riittävän suurta fonttia, jossa on hyvä kontrasti taustaan nähden.
  • Sivuston tulee toimia zoomatessa ja jos käyttäjä on muuttanut tekstin oletuskokoa selaimen asetuksissa.
  • Lisää vaihtoehtoiset tekstit kuville, jotta näkörajoitteiset käyttäjät saavat tarvittavan tiedon.
  • Huolehdi sisällön selkeästä erottelusta ja johdonmukaisesta rakenteesta, jotta sisältö on helposti hahmotettavissa.
  • Mahdollista näppäimistökäyttö, esimerkiksi varmistamalla, että kaikki toiminnot ovat saavutettavissa ilman hiirtä.
  • Testaa saavutettavuutta käyttämällä apuvälineitä, kuten ruudunlukijoita, ja hyödynnä työkaluja, kuten WAVE tai Google Lighthouse

Mitä jos tämä laki ei koskekaan minun yritystäni?

Olisiko joka tapauksessa kaikkien sivustojen ja verkkokauppojen järkevää täyttää nämä vaatimukset? Saavutettavuus ja esteettömyys eivät ole vain teknisiä yksityiskohtia, vaan ne vaikuttavat suoraan käyttäjäkokemukseen ja asiakastyytyväisyyteen. Esteettömät verkkokaupat ja kotisivut ovat tulevaisuuden standardi, joka palvelee niin käyttäjiä kuin liiketoimintaa. Nyt on oikea aika panostaa saavutettavuuteen ja varmistaa, että verkkopalvelut ovat aidosti kaikille avoimia. Tämä kertoo yrityksesi vastuullisuudesta asiakkaille sekä nykyisille ja tuleville työntekijöille.

Me Kuasilla haluamme mennä tätä kohti. 

Anna meidän selvittää yrityksesi verkkokaupan tai sivuston nykytila. Tarvitaanko muutoksia  jotta sivusto olisi saavutettava?

Thank you! Your submission has been received!
Hups! Jotain meni nyt pieleen...